Käppmontering/skötsel

Käppmonteringsanvisning

Så här fixar man en käpp till sin käpphäst.

Först och främst behöver man en käpp i lagom längd. Ett avsågat kvastskaft fungerar bra. Det fästs enklast genom tejpning, antingen med silver- eller eltejp.

Börja med att stoppa in käppen i käpphästen. Änden ska sitta ungefär mellan öronen och så långt in som möjligt för att stabilisera hästen. Var dock vaksam så att den inte hamnar för högt upp, käppen ska inte kännas som en knöl genom tyget.

Det underlättar om man först stoppar in handen och gör en gång i stoppningen. Det är viktigt att käppen hamnar så rakt och centrerat som möjligt i hästen. Fixa stoppningen efter behov, så att hästens båda sidor förblir jämna och släta.

Kontrollera käppens vinkel och fäst den sedan. Här kan det vara klokt att be någon om hjälp med att hålla fast huvudet. Använd tyget som hänger ner runt hålet. Börja med att vira något varv tejp på käppen och fortsätt sedan upp över ”tygtratten” och tillbaka ner. Viktigt att tejpen hålls spänd och blir hårt åtdragen utan att det bildas knölar veck under.  

Kontrollera slutligen att allt ser bra ut och att huvudet sitter stadigt, sedan är käpphästen redo för nya äventyr!

Skötselråd

För en nybliven käpphästägare finns det mycket att tänka på. Rifashästarna är gjorda för att användas, men precis som med riktiga hästar är det viktigt att de får rätt vård och skötsel för att förbli i så gott skick som möjligt.

Först och främst bör käpphästen förvaras inomhus och inte lämnas ute under lång tid i solljus eller nederbörd, på sikt bleker detta tyget och sliter onödigt på hästen. Lite fukt är ingen fara, men om man ska ut och rida och misstänker att det kommer börja regna kan det vara klokt att skydda hästen med ett täcke eller en plastpåse.

När man rider är det viktigt att ha en mjuk hand, precis som på riktiga hästar, och att alltid hålla en hand på käppen. Om man drar i tyglarna kan det få stoppningen i nacken och munnen att flytta på sig. Det kan leda till att hästen gradvis får en mer öppen mun och att huvudet blir hängande. När man tar på utrustning är det viktigt att inget trycker eller klämmer på hästen. Vid tränsning är det enklast att spänna upp sidostyckena och sätta på bettdelen respektive nackstycket var för sig. Detta förebygger också att skinnet töjer ut sig.

Att slå, kasta med och klämma på käpphästen är ytterligare något som får stoppningen att flytta på sig. Det förändrar käpphästens form och tär på stygnen. Det bästa sättet att hålla i käpphästen är alltid vid käppen. Undvik speciellt att lyfta den i öronen då detta försvagar stygnen och stadgan i öronen. Vid allt för ovarsam behandling kan öronen lossna.

Skulle käpphästen bli smutsig rengörs den bäst med en fuktig svamp, handduk eller mjuk borste. Klädvårdsrullar är också utmärkta för att fräscha upp hästarna. Låt eventuellt smuts torka och borsta sedan av hellre än att försöka ta bort det medan det är vått. Man bör undvika att stoppa om käpphästarna för ofta men det kan göras vid behov.